AMD vs Intel 2020: Ποιος κάνει τους καλύτερους επεξεργαστές;
Αν ψάχνετε για την καλύτερη CPU gaming ή την καλύτερη CPU για εφαρμογές επιφάνειας εργασίας,υπάρχουν μόνο δύο επιλογές για να διαλέξετε: AMD και Intel. Το γεγονός αυτό έχει γεννήσει μια σχεδόν θρησκευτική μετά και για τα δύο στρατόπεδα, και η προκύπτουσα flamewars, που καθιστούν δύσκολο να πάρει αμερόληπτες συμβουλές σχετικά με την καλύτερη επιλογή για τον επόμενο επεξεργαστή σας. Αλλά σε πολλές περιπτώσεις, η απάντηση είναι στην πραγματικότητα πολύ σαφής. Στην πραγματικότητα, για τους περισσότερους χρήστες, είναι μια νίκη έκρηξη υπέρ της AMD. Αυτή είναι μια καταπληκτική αντιστροφή της τύχης για το chipmaker αφού ταλαντεύεται στην άκρη της πτώχευσης μόλις πριν από τρία χρόνια, καθιστώντας την ανάκαμψη του ακόμη πιο εντυπωσιακή, καθώς συνεχίζει να αναστατώσει την εδραιωμένη Intel που απολαμβάνουν μια δεκαετία κυριαρχίας.
Αυτό το άρθρο καλύπτει το ατελείωτο επιχείρημα της AMD vs Intel desktop CPU (δεν είμαστε καλύπτει laptop ή server chips) με βάση το τι σκοπεύετε να κάνετε με τον υπολογιστή σας, την τιμολόγηση, την απόδοση, την υποστήριξη του οδηγού, την κατανάλωση ενέργειας, και την ασφάλεια, δίνοντάς μας μια σαφή εικόνα της κατάστασης του ανταγωνισμού. Θα συζητήσουμε επίσης τις λιθογραφίες και τις αρχιτεκτονικές που επηρεάζουν τα κινούμενα γκολπόστ. Υπάρχει ένας σαφής νικητής συνολικά, αλλά ποια μάρκα CPU θα πρέπει να αγοράσετε εξαρτάται περισσότερο από το είδος των χαρακτηριστικών, την τιμή και την απόδοση είναι σημαντικές για εσάς.
Αλλά τώρα είμαστε στα πρόθυρα της εκτόξευσης ryzen 5000 της AMD. Οι νεότεροι επεξεργαστές της AMD, οι οποίοι προσγειώνονται στις 5 Νοεμβρίου, απειλούν να διαταράξουν ολόκληρη την κύρια σειρά υπολογιστών γραφείου. Έχουμε προσθέσει στα νέα μοντέλα και κάποια σχόλια με βάση αυτά που γνωρίζουμε για Zen 3 μέχρι στιγμής, αλλά πρέπει να γνωρίζετε ότι το ανταγωνιστικό τοπίο θα αλλάξει δραστικά σε λίγες εβδομάδες. Θα παρέχουμε μια πιο λεπτομερή ενημέρωση με τις νέες μάρκες μόλις κάνουν το ντεμπούτο τους.
AMD vs Intel CPU Τιμολόγηση και αξία
Τιμολόγηση είναι το πιο σημαντικό στοιχείο για σχεδόν όλους, και η AMD είναι γενικά δύσκολο να νικήσει στο τμήμα αξίας, αν και σίγουρα δεν μπορούμε να πούμε ότι για τους επεξεργαστές της σειράς XT. Εκτός από αυτό το λάθος βήμα στο τμήμα αξίας, η εταιρεία προσφέρει μια πληθώρα πλεονεκτημάτων, όπως τα συσσωρευμένα ψυγεία και την πλήρη υπερκλεσιμότητα στα περισσότερα μοντέλα, για να μην αναφέρουμε το δωρεάν λογισμικό που περιλαμβάνει το καινοτόμο precision Boost Overdrive auto-overclocking χαρακτηριστικό. Εκκρεμείς επεξεργαστές της εταιρείας Ryzen 5000 σειρά επίσης σήμα μια σε όλους τους τομείς $ 50 αύξηση των τιμών, αλλά η AMD λέει ότι η ταχύτερη μάρκες κερδίζουν υψηλότερες ετικέτες τιμών τους. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες εβδομάδες.
Μπορείτε επίσης να επωφεληθούν από την ευρεία συμβατότητα των μητρικών καρτών με την υποδοχή CPU AM4 που υποστηρίζουν τόσο προς τα εμπρός και προς τα πίσω συμβατότητα, εξασφαλίζοντας ότι όχι μόνο δεν έχετε μόνο το πιο κτύπημα για buck επεξεργαστή σας, αλλά και την επένδυση μητρική πλακέτα σας. AMD επιτρέπει επίσης overclocking σε όλους, αλλά α-series μητρικές κάρτες του (δείτε το άρθρο μας για το πώς να overclock AMD Ryzen),το οποίο είναι ένα άλλο όφελος για τους χρήστες.
Τιμολόγηση επεξεργαστή ανά οικογένεια | Amd | Intel |
---|---|---|
Σπενδά, σε επικάλυψη λίμνη-X | $900- $3,750 | $800 – $1,000 ($2,999) |
AMD Ryzen 9 – Intel Core i9 | $434 – $799 | $459 – $505 |
AMD Ryzen 7 – Intel Core i7 | $294 -$449 | $300 – $370 |
AMD Ryzen 5 – Intel Core i5 | $149 – $299 | $125 – $200 |
AMD Ryzen 3 – Intel Core i3 | $95 – $120 | $78 – $173 |
Και, σε αυτή τη μάχη της AMD εναντίον επεξεργαστές Intel, δεν έχουμε καν συζητήσει το πραγματικό πυρίτιο ακόμα. Οι σύγχρονοι επεξεργαστές της AMD τείνουν να προσφέρουν είτε περισσότερους πυρήνες ή νήματα και ταχύτερη συνδεσιμότητα PCIe 4.0 σε κάθε σημείο τιμής, την οποία θα καλύψουμε παρακάτω.
Η άφιξη των μοντέλων Comet Lake-S της Intel βρήκε την εταιρεία να προσθέτει περισσότερους πυρήνες, νήματα και χαρακτηριστικά στην κύρια γκάμα της, αλλά χωρίς αυξημένη τιμολόγηση gen-on-gen. Αυτό ισοδυναμεί με σημαντική μείωση των μετρήσεων τιμής ανά πυρήνα και τιμής ανά νήμα, αλλά η AMD έχει μειώσει τις τιμές ως απάντηση για να κρατήσει την Intel σε σχέση με τα δάχτυλα των ποδιών της. Ως εκ τούτου, η AMD εξακολουθεί να κατέχει το πλεονέκτημα τιμής ανά νήμα σε πολλές σειρές τιμών, αν και η Intel προσφέρει γενικά περισσότερες επιδόσεις σε διάφορους τύπους φόρτων εργασίας (το οποίο θα καλύψουμε παρακάτω).
Η Intel περιλαμβάνει τους συσσωρευμένους ψύκτες με τα μη-overclocking SKU της (πρέπει να πληρώσετε περισσότερα για να overclock), αλλά είναι σαθρά και «αρκετά καλά,» στην καλύτερη περίπτωση. Έχουμε δει ακόμη και περιπτώσεις όπου οι ψύκτες αποθεμάτων της Intel δεν παρέχουν πλήρη απόδοση στις τοποθετήσεις αποθεμάτων. Σίγουρα δεν είναι συγκρίσιμα με τον κανονικό ναύλο της AMD, ο οποίος εκτείνεται ακόμη και μέχρι rgb ψύκτες με ορισμένους επεξεργαστές.
Intel επίσης δεν ρίξει σε ένα ψυγείο σε όλα για την ακριβή overclockable K-series SKU του (δείτε το άρθρο μας για το πώς να overclock μια CPU Intel). Να είστε βέβαιος να τον προϋπολογισμό σε ένα ψυγείο (και ένα beefy ένα σε αυτό), αν σκοπεύετε να overclocking έναν επεξεργαστή Intel. Εν τω μεταξύ, οι περισσότεροι από τους συσσωρευμένους ψύκτες της AMD είναι κατάλληλοι για τουλάχιστον μέτριο overclocking. Η Intel έκανε χύμα μέχρι συσσωρευμένη ψύκτες του για διάφορα μοντέλα Comet Lake-S, αλλά η αισθητική και μικρές θερμικές βελτιώσεις δεν είναι αρκετά για να ταιριάζει με τους αρμόδιους ψύκτες της AMD, και δεν είναι διαθέσιμα σε όλα τα μοντέλα.
Η Intel όχι μόνο χρεώνει ένα ασφάλιστρο για τα overclockable τσιπ της σειράς Κ, αλλά θα πρέπει επίσης να ξεφλουδίσετε έξω για μια ακριβή μητρική πλακέτα Z-Series για το προνόμιο του επεξεργαστή σας-η Intel δεν επιτρέπει overclocking στις μητρικές κάρτες β- ή χ-σειράς. Η Intel έχει επίσης μια μακρά ιστορία των ταχέων μεταβάσεων υποδοχή, που σημαίνει ότι οι πιθανότητες να πέσει ένα νέο τσιπ στην υπάρχουσα μητρική πλακέτα σας, ή τη λήψη του παλαιότερου επεξεργαστή πάνω σε ένα νεότερο διοικητικό συμβούλιο, δεν είναι τόσο υψηλές. Σχεδιασμός για περιορισμένη συμβατότητα προς τα εμπρός και προς τα πίσω από την πλευρά της Intel. Θα χάσετε επίσης τη συνδεσιμότητα PCIe 4.0— η Intel παραμένει βυθισμένη στο δίαυλο PCIe 3.0 που προσφέρει τη μισή ταχύτητα μεταφοράς της σύνδεσης PCIe 4.0 της AMD.
Ενώ η AMD προσφέρει το μεγαλύτερο κτύπημα για το σκληρά κερδισμένο δολάριο σας, όπως με οποιοδήποτε τύπο προϊόντος, μπορείτε να περιμένετε να πληρώσετε ένα ασφάλιστρο για τη μέγιστη απόδοση, ιδίως το Ryzen 9 3950X. Η Intel έχει απολαύσει από καιρό ένα ισχυρό προβάδισμα απόδοσης έναντι των επεξεργαστών AMD σε πολλές μετρήσεις. Ακόμα, ακόμα κι αν η επιχείρηση συνεχίζει να χρεώνει ένα ασφάλιστρο, οι ημέρες μιας σαφούς ηγεσίας απόδοσης της έχουν έρθει σε μεγάλο βαθμό στο τέλος.
Η AMD εισήγαγε επίσης πρόσφατα τους επεξεργαστές Ryzen 9 3900XT, Ryzen 7 3800XT και Ryzen 5 3600XT, αλλά εκτός από τις δευτερεύουσες βελτιώσεις ταχύτητας ρολογιού 100 MHz έως 200MHz, εκείνα τα τσιπ δεν έχουν οποιαδήποτε πραγματικά νέα χαρακτηριστικά γνωρίσματα για να τους θέσουν χώρια από τα υπάρχοντα τσιπ. Οι 3900XT και 3800XT επίσης δεν έρχονται με τους συσσωρευμένους ψύκτες, και η σειρά XT φέρνει μια πολύ υψηλότερη λιανική τιμή από τα τυποποιημένα πρότυπα Χ-σειρών της AMD. Αν είστε μετά την καλύτερη δυνατή συμφωνία, προς το παρόν, είστε καταλληλότεροι κολλήσει με τα υπάρχοντα μοντέλα της AMD.
Οι νέοι επεξεργαστές Ryzen 5000 της AMD έρχονται επίσης χωρίς συσσωρευμένους ψύκτες για τις οικογένειες Ryzen 9 και 7, αλλά λένε ότι η αυξημένη απόδοση αντισταθμίζει την έλλειψη ψύκτες και την υψηλότερη τιμολόγηση. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτό στην εκκρεμή κριτική μας.
Νίκη: AMD. Όταν συγκρίνετε επεξεργαστές Intel vs AMD, η Team Red έχει μια συναρπαστική ιστορία αξίας σε όλο το εύρος της στοίβας προϊόντων της, ειδικά όταν λαμβάνουμε υπόψη την απόδοση ανά δολάριο. Ωστόσο, αν ψάχνετε για ενσωματωμένα γραφικά σε συνδυασμό με έναν επεξεργαστή με περισσότερους από τέσσερις πυρήνες, η Intel είναι επί του παρόντος η μόνη επιλογή για μάρκες στο λιανικό εμπόριο, αν και η AMD έχει οκτώ πυρήνες renoir τσιπ του τώρα αποστολή σε OEM και SI για προ-κατασκευασμένα συστήματα. Όχι ότι θα συνιστούσαμε ενσωματωμένα γραφικά για τους περισσότερους χρήστες, ιδιαίτερα αν σας ενδιαφέρουν τα παιχνίδια— ανατρέξτε στην πρόσφατη σύγκριση των ενσωματωμένων γραφικών σε επεξεργαστές AMD και Intel για περισσότερες λεπτομέρειες.
AMD vs Intel CPU Gaming Απόδοση
Στη μάχη AMD vs Intel CPU, η Intel εξακολουθεί να κατέχει μόλις το πλεονέκτημα της απόδοσης ανά πυρήνα, πράγμα που σημαίνει ότι προσφέρει πραγματικά ζωηρή απόδοση σε ελαφρά νήματα σενάρια και εφαρμογές που δεν κλιμακώνονται καλά με πυρήνα και το νήμα μετράει. Αυτό περιλαμβάνει την πλειοψηφία των παιχνιδιών. Ωστόσο, η AMD κατέχει το προβάδισμα σε μερικές κρίσιμες ζώνες τιμών, ιδιαίτερα ακριβώς στη μέση της στοίβας της, και τα σημεία αναφοράς μας δείχνουν απόδοση τυχερών παιχνιδιών της εταιρείας δεν είναι slouch, είτε. Η AMD ισχυρίζεται, ωστόσο, ότι οι νέοι επεξεργαστές Ryzen 5000 θα λάβουν πλέον τόσο τις κορώνες απόδοσης ενός νήματος όσο και τις κορώνες απόδοσης παιχνιδιού, αφήνοντας την Intel χωρίς δυνατότητα εξαργύρωσης που να εγγυάται τα σκληρά κερδισμένα δολάρια σας. Οι ένορκοι είναι ακόμα έξω σε αυτές τις αξιώσεις, όμως, έτσι θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τις 5 Νοεμβρίου για να δούμε πώς η ιστορία αλλάζει.
Παρακάτω έχουμε μια ευρεία επιλογή των συλλογικών μετρήσεων απόδοσης τυχερών παιχνιδιών για τα υπάρχοντα τσιπ στις διάφορες ζώνες τιμών.
Οι δύο πρώτες μας διαφάνειες ενσωματώνουν την απόδοση με τους νέους επεξεργαστές Comet Lake-S και Ryzen XT, ενώ τα υπόλοιπα αποτελέσματα των δοκιμών δίνουν ιστορικό πλαίσιο σε άλλους επεξεργαστές προηγούμενης γενιάς. Η Intel κατέχει σίγουρα την απόλυτη απόδοση παιχνιδιού με τον πιο ακριβό επεξεργαστή επιτραπέζιου υπολογιστή, το Core i9-10900K και το Core i5-10600K δεν είναι πολύ πίσω. Φυσικά, ο Core i7-10700K κουλοχέρησε ακριβώς μεταξύ των δύο, και προσφέρει το μεγαλύτερο μέρος της απόδοσης των 10900K, αλλά σε πολύ χαμηλότερη τιμή και κατανάλωση ενέργειας. Μπορείτε να δείτε πώς αυτά τα τσιπ συσσωρεύονται στην ιεραρχία CPU.
Ωστόσο, το δέλτα επιδόσεων μεταξύ της Intel και της μάρκας συγκρίσιμων τιμών της AMD συχνά δεν αξίζει το premium, τουλάχιστον για τη συντριπτική πλειοψηφία των ενθουσιωδών. Θα ήταν δύσκολο να παρατηρήσετε τις μικρές διαφορές στην απόδοση των παιχνιδιών στην κορυφή της στοίβας AMD έναντι Intel, αλλά τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα στο μεσαίο εύρος. Αναφερόμενος στην προηγούμενη κατηγορία μας, η τιμολόγηση είναι το απόλυτο ραβδί μέτρησης και η AMD κερδίζει μερικές βασικές νίκες στο μεσαίο εύρος όπου οι περισσότεροι από εμάς ψωνίζουμε, αλλά το Core i5-10600K της Intel προσφέρει ένα συναρπαστικό προβάδισμα στο βραχίονα τιμών του, κάνοντας είναι το πιο ελκυστικό chip παιχνιδιού για περίπου 260 $.
Θα χρειαστείτε μια υψηλής ανάλυσης GPU υψηλής ποιότητας και μία από τις καλύτερες οθόνες παιχνιδιών με υψηλό ρυθμό ανανέωσης για να αξιοποιήσετε στο έπακρο το πλεονέκτημα απόδοσης της Intel και θα πρέπει επίσης να παίξετε με την απλή ανάλυση 1080p. Αν κινήσετε την ανάλυσή σας έως και 1440p και πέρα, συνήθως επιστρέφει το πρόβλημα στη GPU, οπότε δεν θα κερδίσετε τόσο πολύ από την ικανότητα παιχνιδιού της CPU σας. Ωστόσο, λίγη επιπλέον απόδοση παιχνιδιού CPU θα μπορούσε να αποδώσει εάν σκοπεύετε να ενημερώσετε την κάρτα γραφικών σας με μια νεότερη γενιά, διατηρώντας παράλληλα το υπόλοιπο του συστήματός σας ανέπαφο – το AMD’s Big Navi και το GTX 3080 / Ampere της Nvidia πρόκειται να κυκλοφορήσουν φέτος.
Περιμένουμε ότι οι περισσότερες κατασκευές στο μεσαίο εύρος θα συνοδεύονται από λιγότερες GPU, οι οποίες γενικά χρησιμεύουν ως ισοσταθμιστής όσον αφορά την απόδοση της CPU. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το AMD παρέχει συχνά περισσότερους πυρήνες και νήματα σε οποιοδήποτε δεδομένο σημείο τιμής, οπότε υπάρχει λιγότερη πιθανότητα εντελώς ακανόνιστης απόδοσης εάν εκτελείτε πελάτες συνομιλίας, προγράμματα περιήγησης ιστού και άλλες εργασίες στο παρασκήνιο ενώ παίζετε. Εάν είστε σε ροή παιχνιδιών, το AMD είναι σχεδόν πάντα η καλύτερη επιλογή λόγω της υγιούς αναλογίας πυρήνων και νημάτων.
Θα πρέπει πάντα να αγοράσετε το καλύτερο GPU που μπορείτε να αντέξετε οικονομικά, υπό την προϋπόθεση cpu σας μπορεί να το ωθήσει κατά μήκος σε πλήρη ταχύτητα, επειδή είναι συχνά το σημείο συμφόρησης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στη βιβλιοθήκη μας με τους καλύτερους επεξεργαστές παιχνιδιών και τα καλύτερα άρθρα καρτών γραφικών, μαζί με την ιεραρχία της CPU και την ιεραρχία της GPU,για να διασφαλίσετε ότι έχετε την καλύτερη σύζευξη αυτών των δύο κρίσιμων στοιχείων.
Από την άποψη της ολοκληρωμένης απόδοσης γραφικών, δεν υπάρχει ήττα AMD. Η τρέχουσα γενιά της εταιρείας Picasso APO προσφέρουν την καλύτερη απόδοση που διατίθενται από ενσωματωμένα γραφικά, και η σειρά Renoir βασίζεται σε αυτό το πλεονέκτημα. Ωστόσο, τα τσιπ Renoir είναι διαθέσιμα μόνο σε προκατασκευασμένα συστήματα από OEM και SI προς το παρόν. Αυτό δεν μας εμπόδισε από το να πάρουμε στα χέρια μας ένα τσιπ, και μπορείτε να δείτε την εντυπωσιακή απόδοση στο Ryzen 7 Pro 4750G αναθεώρησημας .
Νικητής: Η Intel κερδίζει αυτόν τον γύρο της επίδειξης δύναμης της CPU Intel vs AMD, αλλά μόνο επειδή μετράμε αυστηρά από την απόλυτη κορυφαία δυνατή απόδοση. Αν είστε φανατικός του παιχνιδιού που βράβευσε κάθε τελευταίο καρέ που μπορείτε να αποσπάσετε, ιδιαίτερα αν είστε σε overclocking, η Intel είναι η απάντησή σας στο high-end. Αυτή η κορυφαία απόδοση θα αποδώσει επίσης εάν προγραμματίζετε να αναβαθμίσετε gpu σας σύντομα. Απλά σκοπεύω να πληρώσεις για το προνόμιο.
Θα διαπιστώσετε ότι η AMD είναι συχνά η καλύτερη επιλογή στη μεσαία κατηγορία, και αν δεν τρέχετε ένα ξεγέλασε-out εξέδρα με την ταχύτερη GPU σε συνδυασμό με χαμηλής ανάλυσης υψηλής ανανέωσης οθόνες, δεν θα χάσετε το λεπτό δέλτα απόδοση τυχερών παιχνιδιών που θα είχε με επεξεργαστές Intel. Η AMD ισχυρίζεται επίσης ότι οι νέοι επεξεργαστές Ryzen 5000 θα πάρουν σύντομα το στέμμα του παιχνιδιού, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε την έναρξη για να δούμε πώς αλλάζει η ιστορία.
AMD vs Παραγωγικότητα Intel και απόδοση δημιουργίας περιεχομένου
Στη μάχη απόδοσης μη-τυχερών παιχνιδιών της AMD vs Intel CPU, η εικόνα είναι πολύ σαφέστερη. Μάρκες της AMD λάβει την απόλυτη νίκη από την άποψη της τελικής απόδοσης σε σπείρωμα της παραγωγικότητας και εφαρμογές δημιουργίας περιεχομένου, και η εταιρεία ισχυρίζεται ότι οι εκκρεμείς επεξεργαστές Ryzen 5000 θα διευρύνει το προβάδισμά της. Άφθονη slathering AMD των πυρήνων, τα θέματα, και cache για τους επεξεργαστές της ισοδυναμεί επίσης με μια μεγάλη νίκη στην απόδοση ανά δολάριο κατηγορία.
Πρόβλημα της Intel κινείται προς τα εμπρός σε πυκνότερη κόμβους διαδικασία έχει αφήσει πίσω του στον πυρήνα αγώνα καταμέτρησης, και τώρα η AMD έχει προσφορές τόσο για το HEDT και mainstream επιφάνεια εργασίας που η Intel απλά δεν μπορεί να ταιριάξει. Σκεφτείτε το εξής: Η AMD διαθέτει 16-core Ryzen 9 3950X για την κύρια επιφάνεια εργασίας που προσφέρει πολύ περισσότερους πυρήνες και νήματα από τον πιο ισχυρό πυρήνα i9-10900Kτης Intel . Εν τω μεταξύ, Ryzen Της AMD Threadripper 3990X έρχεται με μια παράφρων 64 πυρήνες και 128 θέματα για HEDT. Αυτό είναι ένα πλεονέκτημα 3.5X στις μετρήσεις πυρήνων πέρα από τα πρότυπα ΦΩΤΟ-HEDT της Intel.
Μάρκες της AMD προσφέρουν πολύ μεγαλύτερη απόδοση τόσο στην κύρια επιφάνεια εργασίας και HEDT πλατφόρμες, έτσι ώστε να είναι επίσης πιο ακριβά από τις αντίστοιχες ναυαρχίδες της Intel. Δεν χρειάζεται να ρίξει σημαντικά δολάρια για να δείτε τα πλεονεκτήματα των τσιπ της AMD, όμως. Όσον αφορά τους πυρήνες και τα νήματα, παρά τη σειρά XT, η AMD προσφέρει περισσότερα για λιγότερα σε κάθε εύρος τιμών. Αυτοί οι επιπλέον πυρήνες ισοδυναμούν με μεγάλες επιδόσεις ανά δολάριο κερδίζει σχεδόν σε κάθε τύπο νημάτων φόρτο εργασίας, όπως η απόδοση και την επεξεργασία βίντεο.
Η σειρά XT προσφέρει απογοητευτικά πλεονεκτήματα απόδοσης σε πολλούς τύπους καθημερινών φόρτων εργασίας και παιχνιδιών, αλλά έχει νόημα σε ορισμένες επαγγελματικές εφαρμογές. Στην πραγματικότητα, οι τεράστιες ταχύτητες στην σουίτα Adobe οφείλονται στη βελτιωμένη απόδοσή της σε φόρτους εργασίας «μέσα-νημάτων», γεγονός που καθιστά ότι περίπου το μόνο καλό ταιριάζει για τα τέλη AMD πριμοδότηση για τα μοντέλα XT. Σύμφωνα με την AMD, θα δούμε παρόμοιες βελτιώσεις σε όλους τους τομείς με τα μοντέλα Ryzen 5000.
Νικητής: AMD. Για τους επαγγελματίες στο κυνήγι για την απόδοση στη δημιουργία περιεχομένου και εφαρμογές παραγωγικότητας, ο νικητής της AMD vs Intel CPU είναι μια αρκετά μονόπλευρη υπόθεση. Έλλειψη AMD της ολοκληρωμένης γραφικά για 8-πυρήνα και πάνω από επεξεργαστές του (προς το παρόν) σημαίνει ότι θα πρέπει να κολλήσει με την Intel, αν θέλετε να οικοδομήσουμε μια εξέδρα χωρίς ειδικά γραφικά, αλλά οι περισσότεροι επαγγελματίες θα θέλουν μια ειδική κάρτα γραφικών ανεξάρτητα.
AMD vs Προδιαγραφές και χαρακτηριστικά επεξεργαστή Intel
Η AMD έχει τις γραμμές Ryzen 3, Ryzen 5, Ryzen 7, Ryzen 9 και Threadripper, ενώ η Intel διακόπτει τις προσφορές της στις οικογένειες Core i3, Core i5, Core i7, Core i9 και Cascade Lake-X. Για να συγκρίνουμε επεξεργαστές Intel vs AMD με βάση τις προδιαγραφές και τα χαρακτηριστικά, θα μπορούσαμε να χαρτογραφήσουμε ολόκληρες στοίβες προϊόντων, αλλά για λόγους συντομίας θα επικεντρωθούμε στα κορυφαία τσιπ στις αντίστοιχες σειρές προϊόντων. Πρέπει να γνωρίζετε ότι και οι δύο εταιρείες έχουν επιλογές αξίας σε κάθε βαθμίδα, αλλά μπορούμε να πάρουμε μια γενική αίσθηση του τρέχοντος ανταγωνιστικού τοπίου με αυτές τις (σχετικά) σύντομες λίστες. Χρησιμοποιούμε τόσο τον προμηθευτή συνιστάται τιμολόγηση και τιμολόγηση ς δρόμο για να σας δώσει μια αίσθηση της τρέχουσας κατάστασης της αγοράς.
Επιφάνεια εργασίας υψηλής ποιότητας (HEDT) | MSRP / Λιανικό εμπόριο | Πυρήνες / Νήματα | Βάση / Ώθηση GHz | L3 Cache | Tdp | Pcie | Μνήμης |
Σπείρωμα 3990X | $3,990 / $3,750 | 64 / 128 | 2.9 / 4.3 | 256 | 280W | 72 Χρησιμοποιήσιμο Gen4 | Quad DDR4-3200 |
Intel W-3175X | $2,999 / Δ/Υ | 28 / 56 | 3.1 / 4.8 | 38.5 | 255W | 48 Γεν3 | DDR4-2666 έξι καναλιών |
Σπείρωμα 3970X | $1,999 / $1,899 | 32 / 64 | 3.7 / 4.5 | *128 | 280W | 72 Χρησιμοποιήσιμο Gen4 | Quad DDR4-3200 |
Σπείρωμα 3960X | $1,399 / $1,399 | 24 / 48 | 3.8 / 4.5 | *128 | 280W | 72 Χρησιμοποιήσιμο Gen4 | Quad DDR4-3200 |
Xeon W-3265 | $3,349 / Δ/Υ | 24 / 48 | 2.7 / 4.6 | 33 | 205W | 64 Γεν3 | DDR4-2933 έξι καναλιών |
Πυρήνας i9-10980XE | $979 / $1,099 | 18 / 36 | 3.0 / 4.8 | 24.75 | 165W | 48 Γεν3 | Quad DDR4-2933 |
Η επιφάνεια εργασίας high end (HEDT) είναι η γη των δημιουργικών prosumers με φωτιά-αναπνοή πολλαπλών πυρήνων τέρατα για σχεδόν κάθε ανάγκη. Η Intel έχει απολαύσει από καιρό το αδιαφιλονίκητο προβάδισμα σε αυτό το τμήμα, αλλά ενώ πρώτης γενιάς lineup Threadripper της AMD διατάραξε το status quo, το Threadripper 3000 lineup το κατέστρεψε.
Εδώ μπορούμε να δούμε ότι όταν πρόκειται για ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΈΣ AMD vs Intel HEDT, η AMD κατέχει το αδιαμφισβήτητο προβάδισμα με 64 πυρήνες και 128 νήματα στη ναυαρχίδα του Threadripper 3990X,και τα μοντέλα 32- και 24 πυρήνων Threadripper 3970X και 3960X τσιμέντο το συντριπτικό προβάδισμα πάνω από τα τσιπ της Intel.
Η Intel χωρίζει την υψηλότερη σειρά του σε δύο κατηγορίες, με το Xeon W-3175X και W-3265 να πέφτει σε εξωτικές μητρικές κάρτες LGA3647 που μεταφέρουν εντυπωσιακές ετικέτες τιμών για να ταιριάζουν με την παράφρων τιμολόγηση των τσιπ. Αυτά δεν είναι πραγματικά ενθουσιώδης-class συστήματα όμως? σκεφτείτε αυτά ως περισσότερο για την επαγγελματική αγορά σταθμών εργασίας.
HeDT lineup της Intel αρχίζει πραγματικά με 18-core Cascade Lake-X Core i9-10980XE που πέφτει σε υπάρχουσες μητρικές κάρτες LGA2066. Το τσιπ είναι ισχυρό δεδομένου του σημείου τιμών του, αλλά το πλεονέκτημα 3.5X Threadripper στις αριθμήσεις πυρήνων είναι αδύνατο να κτυπηθεί, έτσι η Intel έχει εκχωρήσει βασικά την κορυφή της στοίβας HEDT στην AMD.
Θα πάρετε περισσότερους πυρήνες, cache, και ταχύτερη συνδεσιμότητα PCIe 4.0 με threadripper lineup της AMD, αλλά έρχονται με υψηλότερες ετικέτες τιμών που ταιριάζουν σε τέτοιους τερατώδεις επεξεργαστές. Ωστόσο, όταν το βράζουμε σε τιμές ανά πυρήνα, ή πόσο πληρώνετε για κάθε πυρήνα cpu, η AMD προσφέρει μια συναρπαστική ιστορία αξίας.
Mainstream υψηλών προδιαγραφών | MSRP/Λιανική πώληση | Πυρήνες / Νήματα | Βάση / Ώθηση GHz | $-ανά πυρήνα (MSRP) | L3 Cache | Tdp | Pcie | Μνήμης | Γραφικά |
Ράιζεν 9 5950X | 799 δολάρια | 16 / 32 | 3.4 / 4.9 | 50 | 64 | 105W | 24 Gen4 | Διπλή DDR4-3200 | Δ / υ |
Ράιζεν 9 3950X | $749 / $739 | 16 / 32 | 3.5 / 4.7 | 46 δολάρια | 64 | 105W | 24 Gen4 | Διπλή DDR4-3200 | Δ / υ |
Ράιζεν 9 5900X | 549 δολάρια | 12 / 24 | 3.7 / 4.8 | 46 δολάρια | 64 | 105W | 24 Gen4 | Διπλή DDR4-3200 | Δ / υ |
Ράιζεν 9 3900XT | 499 δολάρια | 12 / 24 | 3.8 / 4.7 | 42 δολάρια | 64 | 105W | 24 Gen4 | Διπλή DDR4-3200 | Δ / υ |
Ράιζεν 9 3900X | $499 / $434 | 12 / 24 | 3.8 / 4.6 | 42 δολάρια | 64 | 105W | 24 Gen4 | Διπλή DDR4-3200 | Δ / υ |
Πυρήνας i9-10900K / KF | $488 (K) / $472 (KF) | 10 / 20 | 3.7 / 5.3 | ~$49 | 20 | 125W | 16 Gen3 | Διπλή DDR4-2933 | UHD 630 – 1,2 GHz (μόνο εκτός F) |
Πυρήνας i9-10850K | 453 δολάρια | 10 / 20 | 3.6 / 5.2 | ~$43 | 20 | 95W | 16 Gen3 | Διπλή DDR4-2933 | UHD 630 – 1,2 GHz |
Πυρήνας i9-10900 / F | $439 / $422 (F) | 10 / 20 | 3.7 / 5.2 | ~$44 | 20 | 65W | 16 Gen3 | Διπλή DDR4-2933 | UHD 630 – 1,2 GHz (μόνο εκτός F) |
Πυρήνας i7-10700K / KF | $374 (K) / $349 (KF) | 8 / 16 | 3.8 / 5.1 | ~$47 / ~$24 | 16 | 125W | 16 Gen3 | Διπλή DDR4-2933 | UHD 630 – 1,2 GHz (μόνο εκτός F) |
Ράιζεν 7 5800X | 449 δολάρια | 8 / 16 | 3.8 / 4.7 | $56 | 32 | 105W | 24 Gen4 | Διπλή DDR4-3200 | Δ / υ |
Ράιζεν 7 3800XT | 399 δολάρια | 8 / 16 | 3.9 / 4.7 | $50 / $50 | 32 | 105W | 24 Gen4 | Διπλή DDR4-3200 | Δ / υ |
Ράιζεν 7 3800X | $399 / $339 | 8 / 16 | 3.9 / 4.5 | $50 / $25 | 32 | 105W | 24 Gen4 | Διπλή DDR4-3200 | Δ / υ |
Πυρήνας i7-10700 / F | $323 / $298 (F) | 8 / 16 | 2.9 / 4.8 | ~$40 / ~$20 | 16 | 65W | 16 Gen3 | Διπλή DDR4-2933 | UHD 630 – 1,2 GHz (μόνο εκτός F) |
Ράιζεν 7 3700X | $329 / $294 | 8 / 16 | 3.6 / 4.4 | ~$41 / ~$21 | 32 | 65W | 24 Gen4 | Διπλή DDR4-3200 | Δ / υ |
Στη μάχη των high-end AMD vs Intel CPU, Ryzen 9 της AMD και Ryzen 7 οικογένειες τετράγωνο μακριά ενάντια core i9 της Intel και Core i7 lineup. Και πάλι, η AMD κατέχει το απόλυτο προβάδισμα με το 16-core 32-νήμα Ryzen 9 3950X που θέτει το νέο υψηλό υδατογράφημα για την κύρια επιφάνεια εργασίας τόσο από την άποψη των βασικών μετρήσεων και την απόδοση-και την τιμή, δεν περιλαμβάνει ένα ψυγείο. Η εταιρεία έχει επίσης το νέο Zen 3 Ryzen 9 5950X περιμένει στα φτερά για την έναρξη σύντομα, η οποία έρχεται με την ίδια κορυφαία βιομηχανία 16 πυρήνες και 32 νήματα, αλλά προσφέρει βελτιωμένη απόδοση ανά πυρήνα.
10-core της Intel 20-thread Core i9-10900K ωχριά σε σύγκριση, αλλά με βάση την τιμολόγηση, στην πραγματικότητα μάχες Ryzen 9 3900X της AMD (σύντομα, το Ryzen 9 5900X θα λάβει το σημείο του 3900X). Εδώ βλέπουμε ότι η AMD έχει τόσο τον πυρήνα μετράνε και την τιμή ανά πυρήνα πλεονέκτημα σε αυτή την κατηγορία τιμών, το οποίο συμπληρώνει με περισσότερη μνήμη cache, PCIe 4.0, και ταχύτερη υποστήριξη της βασικής μνήμης. Το 10900K κατέχει την απόλυτη θέση ηγεσίας απόδοσης παιχνιδιών και την ταχύτερη απόδοση σε φόρτους εργασίας με ελαφρά σπείρωμα. Ωστόσο, συνιστούμε core i9-10850K της Intel αντί για το 10900K. Αυτό συμβαίνει επειδή τα δύο τσιπ είναι σχεδόν πανομοιότυπα από την άποψη της απόδοσης, αλλά το 10850K είναι σημαντικά λιγότερο ακριβό. Αυτό μεταφέρεται και στο overclocking, επίσης. Ο Intel Core i9-10850K προσφέρει σχεδόν τις ίδιες δυνατότητες overclocking στις δοκιμές μας με το 10900K, καθιστώντας το μια εξαιρετική αξία για τους δέκτες.
Στις ρυθμίσεις αποθέματος, το 3900X είναι αρκετά κοντά ώστε το δέλτα απόδοσης της Intel να μην είναι αισθητό στους περισσότερους χρήστες, αν και το πλεονέκτημα της Intel μπορεί να είναι χρήσιμο αν αναβαθμίσετε την GPU σας.
Μια παρόμοια ιστορία παίζει έξω στην αποφασιστικά πιο mainstream Ryzen 7 και Core i7 αγορές. Ειλικρινά, αυτά είναι τα τσιπ η πλειοψηφία των gamers θα πρέπει να αγοράσουν. Εδώ το Ryzen 7 3700X της AMD ταιριάζει με το core i7-10700K νήμα-για-νήμα της Intel, δημιουργώντας μια μάχη τόσο στο gaming όσο και στην απόδοση των εφαρμογών. Το νέο Ryzen 7 5800X της AMD, το οποίο κυκλοφορεί στις 5 Νοεμβρίου, θα μπορούσε να αλλάξει δραστικά την ιεραρχία επιδόσεων εδώ.
Θα παρατηρήσετε τις μάρκες XT-refresh της AMD, το 3900XT και το 3800XT, που αναφέρονται εδώ. Αν δεν έχετε μια πολύ συγκεκριμένη ανάγκη για φόρτους εργασίας κατηγορίας σταθμού εργασίας που δεν τονίζουν πλήρως τους πυρήνες, είναι καλύτερο να κολλήσει με τα τυπικά μοντέλα της AMD X-series. Τα εκκρεμή μοντέλα Ryzen 5000 της AMD φαίνονται πολύ πιο ελκυστικά από μακριά.
Mainstream | MSRP/Λιανική πώληση | Πυρήνες / Νήματα | Βάση / Ώθηση GHz | $-ανά-πυρήνα/νήμα (MSRP) | L3 Cache | Tdp | Pcie | Μνήμης | Γραφικά |
Ryzen 5 5600X | $299 | 6 / 12 | 3.7 / 4.6 | $50 | 32 | 65W | 24 Gen4 | Διπλή DDR4-3200 | Δ / υ |
Core i5-10600K / KF | $262 (K) / $237 (KF) | 6 / 12 | 4.1 / 4.8 | ~$44 / ~$22 | 12 | 125W | 16 Gen3 | Dual DDR4-2666 | Γραφικά UHD – 1,2 GHz (μόνο εκτός F) |
Ryzen 5 3600XT | $249 | 6 / 12 | 3.8 / 4.5 | $41.5 / $41.5 | 32 | 105W | 24 Gen4 | Διπλή DDR4-3200 | Ν.Α. |
Ryzen 5 3600X | $249 / $205 | 6 / 12 | 3.8 / 4.4 | ~$41.5 / ~$21 | 32 | 95W | 24 Gen4 | Διπλή DDR4-3200 | Δ / υ |
Πυρήνας i5-10600 | $213 | 6 / 12 | 3.3 / 4.8 | ~$36 / ~$23 | 12 | 65W | 16 Gen3 | Dual DDR4-2666 | UHD 630 – 1,2 GHz |
Ράιζεν 5 3600 | $199 / $175 | 6 / 12 | 3.6 / 4.2 | ~$33 / ~$17 | 32 | 65W | 24 Gen4 | Διπλή DDR4-3200 | Δ / υ |
Πυρήνας i5-10500 | $192 | 6 / 12 | 3.1 / 4.5 | ~$32 / ~$16 | 12 | 65W | 16 Gen3 | Dual DDR4-2666 | UHD 630 – 1.15 GHz |
Core i5-10400 / F | $182 / $157 (F) | 6 / 12 | 2.9 / 4.3 | ~$26 / ~$13 | 12 | 65W | 16 Gen3 | Dual DDR4-2666 | UHD 630 – 1.1 GHz (non-F only) |
Ryzen 3 3300X | $120 | 4 / 8 | 3.8 / 4.3 | 16MB | 65W | 16+4 Γεν4 | Διπλή DDR4-3200 | ||
Ράιζεν 3 3100 | $99 | 4 / 8 | 3.8 / 3.9 | 16MB | 65W | 16+4 Γεν4 | Διπλή DDR4-3200 | ||
Ράιζεν 5 3400G | $150 / $207 | 4 / 8 | 3.7 / 4.2 | 4MB | 65W | 16 Gen3 | Διπλή DDR4-2933 | ||
Ράιζεν 3 3200G | $99 / $95 | 4 /4 | 3.6 / 4.0 | 4MB | 65W | 8 Gen3 | Διπλή DDR4-2933 |
Όταν πρόκειται για AMD vs Intel μεσαίας εμβέλειας και επεξεργαστές προϋπολογισμού, ο πυρήνας i5 και i3 οικογένειες κάνουν μάχη με Ryzen AMD 5 και Ryzen 3 επεξεργαστές. Αυτό το τμήμα της αγοράς περιλαμβάνει το πιο σημαντικό τμήμα τόσο των πωλήσεων της AMD όσο και της Intel, επομένως η τιμολόγηση και η αξία εδώ είναι υψίστης σημασίας. Και πάλι, η AMD έχει εισαγάγει ένα νέο μοντέλο Ryzen XT σε αυτό το εύρος τιμών, το 3600XT, και ενώ το τσιπ κάνει overclock μέτρια καλύτερα από τον προκάτοχό του, εξακολουθεί να μην είναι αρκετό για να δικαιολογήσει την επιλογή του πάνω από το πρότυπο Ryzen 5 3600X, ή ακόμα και το Ryzen 5 3600, για εκείνο το θέμα. Ως εκ τούτου, θα επικεντρωθούμε στα μοντέλα Ryzen που δεν είναι XT για αυτές τις συγκρίσεις. Και πάλι, οι επεξεργαστές της σειράς Ryzen 5000, το Ryzen 5 5600X σε αυτή την περίπτωση, φαίνεται να αλλάξει το τοπίο εδώ, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε για τα τσιπ να χτυπήσει τα ράφια για την πλήρη ιστορία.
Το Ryzen 5 3600X της AMD ταιριάζει με το πλεονέκτημα ρολογιού και overclocking του Πυρήνα i5-10600K της Intel. Το Core i5-10600K προσφέρει την καλύτερη απόδοση παιχνιδιών στη μεσαία κατηγορία, αλλά οι πρόσφατες γαρνιτούρες τιμών της AMD κάνουν το Ryzen 5 3600X πολύ αν είστε επίσης επικεντρώθηκε σε εργασίες παραγωγικότητας. Μπορείτε επίσης να κατεβείτε στο Ryzen 5 3600 και να πάρετε σχεδόν την ίδια απόδοση με το 3600X, χρησιμοποιώντας το ένα κλικ της AMD Precision Boost Overclocking, το οποίο δίνει amd μια μεγάλη νίκη στο τμήμα αξίας. Pro συμβουλή: Πάντα να αναζητήσετε τα μοντέλα μη X της AMD για την καλύτερη τιμή.
AMD επίσης στηριγμόστε τις άμυνές της με μια νέα γραμμή γραφικών-λιγότερο $ 120 Ryzen 3 3300X και $ 99 Ryzen 3 3100 μοντέλα, πάρα πολύ. Πριν από τρία χρόνια, τα τσιπ ναυαρχίδα της Intel κοστίζουν περίπου $ 350 και ήρθε με τέσσερις πυρήνες και οκτώ θέματα, αλλά τώρα Ryzen 3 lineup της AMD προσφέρει τον ίδιο αριθμό πυρήνων και νημάτων για τόσο χαμηλό όπως $ 99. Το Ryzen 3 3300X προσφέρει επίσης μεγαλύτερη απόδοση από το 7700K και κερδίζει όλα τα τσιπ της Intel στο ίδιο εύρος τιμών.
Αυτό ανοίγει ένα τεράστιο ποσό των σπείρωμα απόδοση σε κάθε σημείο στη στοίβα της AMD, και Comet Lake προσαρμογές των τιμών της Intel προφανώς ασχολούνται με την αξία μεταπώλησης σε παλαιότερα τσιπ Intel ένα ακόμη χτύπημα. AMD ανακοίνωσε επίσης ότι B550 μητρικές κάρτες θα φτάσει τον Ιούνιο, φέρνοντας μια πιο αξία-συνειδητή οικοσύστημα των προϊόντων PCIe 4.0 κάτω στο χαμηλό τέλος της αγοράς.
Η AMD στηρίζεται επίσης στα Ryzen 5 3400G και Ryzen 3 3200G APO της για να αποκρούσει τα APO core της Intel i5-10500 και i5-10400. Τα μοντέλα της AMD συνοδεύονται από ισχυρές μονάδες γραφικών Vega που επιτρέπουν τα παιχνίδια low-end σε μια ευρεία σειρά τίτλων. Οι μάρκες της Intel δεν μπορούν να κρατήσουν ένα κερί εκεί— θα χρειαστείτε μια διακριτή GPU αν σκοπεύετε να κάνετε οποιοδήποτε σημαντικό παιχνίδι. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το i5-9400F και i3-9100F είναι τόσο ελκυστικά, καθώς ξυρίζουν $ 50 από την τιμή για τους χρήστες που σκοπεύουν να αγοράσουν μια ειδική κάρτα γραφικών ούτως ή άλλως.
AMD έχει καταστήσει τα νέα οκταπύρηνα 16-thread Ryzen 4000 τσιπ “Renoir” διαθέσιμα στους OEM και τα SI για τα προκατασκευασμένα συστήματα, αλλά δεν μπορείτε να τα αγοράσετε στο λιανικό εμπόριο. Βάλαμε πρόσφατα αυτά τα τσιπ μέσω του wringer,και επεκτείνουν το παραδοσιακό μόλυβδο της AMD στην απόδοση iGPU. Ας ελπίσουμε ότι, αυτά τα τσιπ, ή μια νεότερη παραλλαγή, θα έρθει στο λιανικό εμπόριο σύντομα.
Κανένας από τους δύο προμηθευτές δεν προσφέρει ολοκληρωμένες μονάδες γραφικών (iGPU) με τα τσιπ HEDT. Ακόμα, ακόμα κι αν η Intel πωλεί τα γραφικά-λιγότερο τσιπ της σειράς F για μια έκπτωση, κρατά το πλεονέκτημα της κατοχής μιας επιλογής γραφικής παράστασης πέρα από το πλήρες εύρος της κύριας στοίβας προϊόντων της.
Αντίθετα, η AMD προσφέρει μόνο ενσωματωμένα γραφικά στα μοντέλα APU της, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστείτε μια διακριτή κάρτα γραφικών (GPU) για οποιοδήποτε τσιπ λιανικής πώλησης που έχει περισσότερους από τέσσερις πυρήνες (ή κοστίζει περισσότερο από ~ $ 150). Αυτό είναι ένα σημαντικό μειονέκτημα για τους περισσότερους χρήστες mainstream που δεν ενδιαφέρονται για τα τυχερά παιχνίδια και εξαλείφει επίσης ένα μεγάλο κομμάτι των επαγγελματικών / OEM αγορές. Τα igpus της Intel είναι ως επί το πλείστον άχρηστα για gaming, αλλά είναι χρήσιμα για σκοπούς οθόνης και QuickSync, ενώ τα IGPUs της AMD προσφέρουν την καλύτερη εμπειρία παιχνιδιού, κάτω τα χέρια. Ωστόσο, η περιορισμένη επιλογή της AMD την μειώνει σε σημαντικό τμήμα της αγοράς.
Νικητής: AMD. Όταν συγκρίνετε τις προδιαγραφές AMD vs Intel CPU, μπορείτε να δείτε ότι η AMD προσφέρει περισσότερους πυρήνες ή/και νήματα σε κάθε σημείο τιμής, περισσότερη μνήμη cache, υποστήριξη για ταχύτερη μνήμη και PCIe 4.0 για το μεσαίο και υψηλό άκρο. Από την κορυφή της αγοράς HEDT έως τους τομείς υψηλής ποιότητας, μεσαίας και χαμηλής ποιότητας, η AMD διαθέτει έναν ικανό επεξεργαστή Ryzen που προσφέρει μεγαλύτερη αξία από τα συγκρίσιμα μοντέλα Intel.
AMD vs Intel CPU Overclocking
Δεν υπάρχει καμία συζήτηση όταν συγκρίνετε Intel vs AMD CPU overclocking. Η Intel προσφέρει το πιο υπερβολικό ελεύθερο χώρο, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να αποκτήσετε μεγαλύτερη απόδοση σε όλη τη βασική ταχύτητα με τα τσιπ Intel από ό, τι μπορείτε με τους επεξεργαστές Ryzen της AMD.
Όπως αναφέρθηκε, θα πρέπει να πληρώσετε ένα ασφάλιστρο για τα τσιπ Κ-σειράς της Intel και να αγοράσετε μια ακριβή μητρική πλακέτα Z-Series, για να μην αναφέρουμε splurge σε ένα ικανό ψυγείο aftermarket (κατά προτίμηση υγρό), για να ξεκλειδώσετε το καλύτερο της υπερβολικής ανδρείας της Intel. Ωστόσο, μόλις έχετε τα απαραίτητα μέρη, τα τσιπ της Intel είναι σχετικά εύκολο να ωθήσει στο μέγιστο τους, η οποία συχνά κορυφές έξω σε πάνω από 5 GHz σε όλους τους πυρήνες με τους επεξεργαστές 10ης γενιάς Comet Lake.
Η AMD δεν έχει τόσο χώρο για χειροκίνητη ρύθμιση. Στην πραγματικότητα, η μέγιστη επιτεύξιμη all-core overclocks συχνά πέφτουν μερικές εκατοντάδες MHz κάτω από τη μέγιστη ώθηση ενός πυρήνα των τσιπ». Αυτό σημαίνει ότι το overclocking όλος-πυρήνων μπορεί πραγματικά να οδηγήσει στην απώλεια της απόδοσης στις ελαφριά-σπείρωμα εφαρμογές, αν και ένα δευτερεύον ποσό.
Μέρος αυτής της ανισότητας πηγάζει από την τακτική της AMD να binning μάρκες της για να επιτρέψει σε ορισμένους πυρήνες να ενισχύσει πολύ υψηλότερο από άλλους. Σε συνδυασμό με το Precision Boost της AMD και την πρωτοποριακή τεχνική στόχευσης νημάτων που τοποθετεί τους φόρτους εργασίας με ελαφρά σπείρωμα στους ταχύτερους πυρήνες, η AMD εκθέτει σχεδόν overlocked απόδοση από το κουτί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα λιγότερο υπερβολικό χώρο για το κεφάλι.
Ωστόσο, η AMD προσφέρει το Precision Boost Overdrive, ένα χαρακτηριστικό auto-overclocking με ένα κλικ που θα βγάλει κάποια επιπλέον απόδοση από το τσιπ σας με βάση τις δυνατότητές του, το υποσύστημα παροχής ενέργειας της μητρικής πλακέτας και την ψύξη της CPU σας. Η προσέγγιση της AMD παρέχει την καλύτερη δυνατή απόδοση με την επιλογή των εξαρτημάτων σας και είναι γενικά χωρίς προβλήματα. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα δεν θα επιτύχετε τις υψηλές συχνότητες που θα δείτε με τους επεξεργαστές της Intel (5.0 GHz είναι ακόμα ανήκουστο με ένα τσιπ AMD χωρίς υγρή ψύξη αζώτου), αλλά παίρνετε μια ελεύθερη ώθηση απόδοσης.
Νικητής: Intel. Όταν πρόκειται για AMD vs Intel CPU overclocking, Team Blue έχει πολύ περισσότερο ελεύθερο χώρο και πολύ υψηλότερες εφικτές συχνότητες. Απλά να είσαι έτοιμος να πληρώσεις για το προνόμιο. Η προσέγγιση της AMD είναι πιο φιλική προς τους χρήστες entry-level, ανταμείβοντάς τους με χωρίς προβλήματα overclocking με βάση τις δυνατότητες του συστήματός τους, αλλά δεν κερδίζετε τόσο μεγάλη απόδοση.
AMD vs Intel CPU κατανάλωση ενέργειας και θερμότητας
Η Intel έχει βελτιώσει τις διαδικασίες 14nm της για να ενισχύσει το λόγο ισχύος προς απόδοση κατά περισσότερο από 70% στα πέντε μακρά έτη της ήταν στην αγορά, αλλά δεν είναι τυχαίο ότι τα πιό πρόσφατα τσιπ της Intel είναι γνωστά για την υψηλή κατανάλωση και τη θερμότητα δύναμης. Αυτό συμβαίνει επειδή η Intel έπρεπε να μετατρέψει το καντράν ενέργειας περαιτέρω με κάθε γενιά των τσιπ για να παρέχει περισσότερες επιδόσεις, δεδομένου ότι αποκρούει την αναζωπύρωση AMD. Αυτό οδηγεί σε προβλήματα με ορισμένους ψύκτες αποθεμάτων και απαιτεί επίσης ισχυρή παροχή ενέργειας στη μητρική πλακέτα σας. Αυτοί οι παράγοντες συνδυάζονται για να κάνουν την Intel μια διαβόητη δύναμη guzzler.
Αντίθετα, η AMD έχει το πλεονέκτημα του κόμβου 7nm της TSMC, ο οποίος είναι πιο αποδοτικός από τα 14nm της Intel. AMD χάνει μέρος αυτού του πλεονεκτήματος σε επεξεργαστές της σειράς Ryzen 3000 λόγω ενός μεγάλου κεντρικού 14nm I / O πεθαίνουν που έρχεται ως μέρος του πακέτου. Ακόμα, συνολικά, τα τσιπ 7nm της AMD είτε καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια είτε παρέχουν πολύ καλύτερη απόδοση από την ενέργεια προς την απόδοση. Ως αποτέλεσμα, θα πάρετε περισσότερη εργασία που γίνεται ανά watt ενέργειας που καταναλώνεται, η οποία είναι μια win-win, και οι απαιτήσεις ψύξης της AMD δεν είναι σχεδόν τόσο αυταρχικές.
Νικητής: AMD. Κατά την αξιολόγηση της AMD vs Intel CPU απόδοση ανά watt, Είναι αδύνατο να υπερεκτιμηθεί η σημασία της κατοχής του πυκνού κόμβου διαδικασία σε συνδυασμό με μια αποτελεσματική μικροαρχιτεκτική, και 7nm TSMC και Zen 2 της AMD είναι ο συνδυασμός που κερδίζει. Οι πιο πρόσφατοι επεξεργαστές Ryzen καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια σε βάση απόδοσης vs-power, η οποία με τη σειρά της ισοδυναμεί με λιγότερη παραγωγή θερμότητας. Αυτό διευκολύνει τις απαιτήσεις ψύξης.
AMD vs Προγράμματα οδήγησης cpu intel και λογισμικό
Όταν εξετάζουμε amd εναντίον intel cpu υποστήριξη λογισμικού, Team Blue έχει μια ισχυρότερη φήμη. AMD έχει πληγεί από προβλήματα με τους οδηγούς chipset CPU και τους οδηγούς γραφικών του αργά, ένα φυσικό υποπροϊόν των περιορισμένων πόρων της σε σύγκριση με πολύ μεγαλύτερες αντιπάλους της. Η Intel δεν είναι χωρίς τα λάθη της στο μέτωπο του οδηγού, αλλά η φήμη της για τη σταθερότητα βοήθησε να κερδίσει την πρώτη θέση στην αγορά επεξεργαστών, ιδιαίτερα με τους OEM.
Όσον αφορά τα καθιερωμένα προϊόντα της, οι οδηγοί γραφικών της Intel έχουν γίνει πολύ καλύτερα τον τελευταίο καιρό, όπως η εταιρεία ράμπες μέχρι να φέρει αφιερωμένη Xe κάρτες γραφικών της στην αγορά. Ημέρα-μηδέν οδηγούς παιχνίδι έχουν γίνει ο κανόνας για τον παραγωγό τσιπ, η οποία, λόγω της ολοκληρωμένης γραφικά του για τα τσιπ του, είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής γραφικών στον κόσμο με μια βάση εγκατάστασης πάνω από ένα δισεκατομμύριο οθόνες-αυτό είναι ένα δισεκατομμύριο αργές οθόνες, αλλά ποιος μετράει; (Απάντηση: Κάθε παίκτης PC εκεί έξω.)
Μπορεί να είστε λίγο πιο προσεκτικοί όταν πλησιάζετε τις πιο εξωτικές λύσεις της Intel, όμως. Στο παρελθόν, η εταιρεία έχει αναπτύξει καινοτόμα νέα προϊόντα που έχουν υποβιβαστεί στο σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας λόγω της τιμολόγησης και των δυνάμεων της αγοράς, και η μακροπρόθεσμη υποστήριξη για τα προϊόντα αυτά μπορεί να μην είναι πάντα σαφής περικοπή.
AMD έχει ακόμα το έργο της κομμένα για αυτό. Η εταιρεία είχε πολλά ζητήματα με το BIOS κυκλοφορίες που απέτυχε να εκθέσει την πλήρη απόδοση των τσιπ της», αν και η AMD έχει λύσει ως επί το πλείστον τα θέματα αυτά μετά από μια μακρά σειρά ενημερώσεων. Ως παρενέργεια του να είναι το μικρότερο αμφισβητία, AMD αντιμετωπίζει επίσης μια αποθαρρυντική πρόκληση για την αντιστάθμιση αδιάκοπη βελτιστοποίηση της βιομηχανίας για αρχιτεκτονικές της Intel πάνω από όλους τους άλλους.
Η ανατροπή της βιομηχανίας ημιαγωγών είναι δύσκολη, ιδιαίτερα όταν πολεμάτε έναν παγιωμένο και πολύ μεγαλύτερο αντίπαλο, και μερικές φορές τα πράγματα σπάνε όταν επαναπροσδιορίζετε μια βιομηχανία. Στην περίπτωση της AMD, αυτά τα σπασμένα πράγματα αποτελούνται από λειτουργικά συστήματα και εφαρμογές που δεν ήταν συντονισμένοι για να εξαγάγετε την πλήρη απόδοση της νεοσύστατης πρώτης γενιάς αρχιτεκτονική Zen του, πόσο μάλλον τα βασικά-βαριά σχέδια του Zen 2.
Νικητής: Intel κερδίζει τη μάχη της AMD vs Intel προγράμματα οδήγησης CPU και το λογισμικό. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, η Intel έχει αντιμετωπίσει τις καθυστερημένες αναπροσαρμογές οδηγών της για τα ενσωματωμένα γραφικά της, και η επιχείρηση έχει έναν στρατό των προγραμματιστών λογισμικού στη διάθεσή της που βοηθούν να εξασφαλίσουν τα προϊόντα της παίρνουν σχετικά την έγκαιρη υποστήριξη με το πιό πρόσφατο λογισμικό. Μια δεκαετία κυριαρχίας βρίσκει επίσης τους περισσότερους προγραμματιστές λογισμικού που βελτιστοποιούν σχεδόν αποκλειστικά για αρχιτεκτονικές της Intel. AMD έχει κάνει καταπληκτική πρόοδο πείθοντας το οικοσύστημα προγραμματιστών για τη βελτιστοποίηση για ριζικές νέες αρχιτεκτονικές Zen του. Ωστόσο, υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει καθώς η εταιρεία κινείται προς τα εμπρός.
AMD vs Λιθογραφία CPU Intel
Υπάρχουν μερικές σημαντικές υποκείμενες τεχνολογίες που υπαγορεύουν τη δραστικότητα οποιουδήποτε τσιπ. Ο πιο θεμελιώδης κανόνας των επεξεργαστών εξακολουθεί να ισχύει: Οι πιο πυκνοί κόμβοι της διαδικασίας, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν αξιοπρεπή ισχύ, απόδοση, και την περιοχή (ΟΛΠ) χαρακτηριστικά, θα κερδίσει συχνά τη μάχη, αν συνδυάζεται με ένα στερεό μικροαρχιτεέκα. Όταν κρίνετε amd vs Intel ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΈΣ με βάση αυτά τα κριτήρια, AMD έχει το προβάδισμα τόσο στη λιθογραφία και την αρχιτεκτονική.
Αλλά αν ή όχι AMD κατέχει πραγματικά το προβάδισμα διαδικασία είναι ένα θέμα συζήτησης: Σε αντίθεση με την Intel, AMD δεν παράγει επεξεργαστές της. Αντ ‘αυτού, η εταιρεία σχεδιάζει επεξεργαστές της και στη συνέχεια συμβάσεις με έξω fabs που παράγουν πραγματικά τα τσιπ. Στην περίπτωση των επεξεργαστών Ryzen τρέχουσας γενιάς της AMD, η εταιρεία χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό της διαδικασίας GlobalFoundries 12nm και του κόμβου 7nm της TSMC για τα τσιπ της, με το τελευταίο να είναι το πιο σημαντικό.
Ο κόμβος 7nm της TSMC χρησιμοποιείται από τους ομοίους της Apple και της Huawei, μεταξύ πολλών άλλων, έτσι ωφελείται από τη χρηματοδότηση σε ολόκληρη τη βιομηχανία και τη συνεργατική εφαρμοσμένη μηχανική. Το αποτέλεσμα είναι αυτό που η ίδια η Intel αποκαλεί μια ανώτερη διαδικασία 7nm σε σύγκριση με 10nm της Intel και 14nm μάρκες. Η Intel λέει ότι η τεχνολογία της διαδικασίας δεν θα επιτύχει την ισοτιμία με τη βιομηχανία και πάλι μέχρι το 2021, και δεν θα αναλάβει εκ νέου την ηγεσία μέχρι να απελευθερώσει 5nm σε μια απροσδιόριστη στιγμή.
Τα οφέλη του κόμβου 7nm της TSMC σημαίνουν ότι η AMD μπορεί να κατασκευάσει φθηνότερα, ταχύτερα και πυκνότερα τσιπ με περισσότερους πυρήνες και όλα μέσα σε ένα σχετικά χαμηλό φάκελο κατανάλωσης ενέργειας. Αυτό προσδίδει στα σχέδια ένα άνετο μόλυβδο, υπό την προϋπόθεση ότι συνδυάζονται με ένα αξιοπρεπές σχέδιο.
Δεν χρειάζεται να επικεντρωθούμε στα 10nm της Intel για αυτό το άρθρο: Η Intel έχει κολλήσει για πέντε ολόκληρα χρόνια στη διαδικασία των 14nm για τα τσιπ της επιφάνειας εργασίας, η οποία δεν αλλάζει σύντομα, και τα 10nm chips της που έχουν κάνει το ντεμπούτο τους σε φορητούς υπολογιστές είναι γενικά εντυπωσιακά. (Η Intel δεν είχε ούτε ένα μοντέλο 10nm με περισσότερους από τέσσερις πυρήνες.)
Ανεξάρτητα από το αν ή όχι η AMD μπορεί να διεκδικήσει την ανάπτυξη του κόμβου 7nm για να αποσπάσει τον υποψήφιο πελάτη από την Intel, η εταιρεία είχε την προνοητικότητα να συνάψει σύμβαση με την TSMC για να αποκτήσει πρόσβαση σε μια ανώτερη τεχνολογία κόμβων διεργασίας. Αυτό το πλεονέκτημα του υποστρώματος δίνει στην AMD έναν υπέροχο καμβά πυριτίου για να ζωγραφίσει τα μικροαρχιτείτα της, ένα συνδυασμό που η Intel βρίσκει αδύνατο να νικήσει με τα 14nm τσιπ της.
Η μόνη ανησυχία της AMD είναι η παραγωγική ικανότητα: Ενώ η AMD έχει πρόσβαση στην παραγωγή 7nm, η εταιρεία δεν μπορεί να προμηθεύεται αρκετό πυρίτιο από την TSMC, τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον, για να ταιριάζει με τη δύναμη των δεσμευμένων fabs της Intel. Αυτό αφήνει την AMD εκτεθειμένη σε ελλείψεις και ενδεχομένως περιορίζει τη διείσδυση στην αγορά. Ωστόσο, αυτό μπορεί να μην έχει μεγάλη σημασία, διότι η Intel έχει τη δική της διαρκή έλλειψη για περισσότερο από ένα χρόνο. Αυτό οφείλεται εν μέρει στα νέα σχέδια της AMD που αναγκάζουν την εταιρεία να ενισχύσει τις βασικές μετρήσεις της, γεγονός που με τη σειρά του μειώνει τον αριθμό των τσιπ που μπορεί να παράγει η Intel, σε συνδυασμό με καθυστερήσεις 10nm που δημιούργησαν προβλήματα με την πρόβλεψη και την εφοδιαστική.
Νικητής: AMD (TSMC). Η Intel έχει κολλήσει σε 14nm για επιτραπέζιους επεξεργαστές για πέντε χρόνια. Η εταιρεία έχει wrung ένα καταπληκτικό ποσό της απόδοσης από τη γήρανση του σχεδιασμού μέσω μιας σειράς “+” βελτιστοποιήσεις. Ακόμα, αυτές οι βελτιώσεις δεν είναι αρκετές για να βοηθήσουν την ομάδα μπλε κερδίσει τη μάχη της AMD εναντίον intel cpu κόμβους διαδικασία. Η Intel χρειάζεται ένα καλό τσιπ υπολογιστών γραφείου 10nm ή 7nm Όσο πιο γρήγορα, τόσο το καλύτερο.
Αρχιτεκτονική CPU Intel vs AMD
Κατά τη σύγκριση των CPU της AMD και της Intel, πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι δύο αποφάσεις σχεδιασμού έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην απόδοση, την επεκτασιμότητα και την απόδοση ανά δολάριο: Διασυνδέσεις και μικροαρχιτεέκα.
Infinity Ύφασμα της AMD επιτρέπει στην εταιρεία να συνδέσει μαζί πολλαπλές πεθαίνει σε ένα συνεκτικό επεξεργαστή. Σκεφτείτε αυτό ως πολλά κομμάτια ενός παζλ που έρχονται μαζί για να σχηματίσουν μια μεγαλύτερη εικόνα. Η προσέγγιση επιτρέπει στην εταιρεία να χρησιμοποιήσει πολλούς μικρούς κύβους αντί για ένα μεγάλο πεθαίνουν, και αυτή η τεχνική βελτιώνει τις αποδόσεις και μειώνει το κόστος. Παρέχει επίσης ένα επίπεδο επεκτασιμότητας που η Intel μπορεί να μην είναι σε θέση να ταιριάζει με τη νέα διασύνδεση πλέγματος μέσα σε τσιπ HEDT της,και παίρνει αναμφίβολα το προβάδισμα πάνω από τη γήρανση λεωφορείο δαχτυλίδι της Intel στους επεξεργαστές της επιφάνειας εργασίας.
Η AMD ζευγάρωσε αρχικά αυτό το πλεονέκτημα με τη μικροαρχιτεκτική Zen, σχεδιασμένη από το μηδέν για επεκτασιμότητα, δίνοντας μια εκρηκτική αύξηση 52% στις οδηγίες ανά ρολόι (IPC) απόδοση πάνω από τα τσιπ της AMD πριν από την προηγούμενη γενιά ‘Bulldozer’. Οι επεξεργαστές Ryzen τρέχουσας γενιάς διαθέτουν τη μικροαρχιτεκτική Zen 2 που πρόσθεσε άλλη μια βελτίωση 15% στην IPC. Σε συνδυασμό με τη διαδικασία 7nm, η AMD προώθησε ένα άλλο (έως) 31% στην απόδοση ανά πυρήνα (ένα μείγμα συχνότητας και IPC).
Όσον αφορά την απόδοση ανά πυρήνα, η μετάβαση στην αρχιτεκτονική Zen 2 έφερε τους επεξεργαστές της AMD σε σχεδόν ισοτιμία με τους καλύτερους της Intel. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι η Intel έχει κολλήσει σε 14nm, και αρχιτεκτονικές του έχουν σχεδιαστεί ειδικά για τους κόμβους που είναι χτισμένο σε. Αυτό σημαίνει ότι πολλά υποσχόμενα νέα μικροαρχιτεκτά της Intel μπορούν να οδηγούν μόνο σε μικρότερες διαδικασίες, όπως 10nm, αφήνοντας την εταιρεία θλιβερά απροετοίμαστη για τα παρατεταμένα ζητήματα της producizing 10nm προϊόντα.
Η Intel σχεδιάζει να το διορθώσει αυτό στο μέλλον με μικροαρχιτείτες που είναι φορητές μεταξύ κόμβων. Μέχρι τότε, η εταιρεία έχει κολλήσει στην ίδια μικροαρχιτεκτική Skylake των οποίων οι πιο σημαντικές αλλαγές έχουν έρθει ως υλικό με βάση το πυρίτιο διορθώνει για την πληθώρα των τρωτών σημείων ασφαλείας της, καθώς και προσθέτοντας περισσότερους πυρήνες.
Εν τω μεταξύ, η AMD συνεχίζει να οργώνει προς τα εμπρός. Η AMD ισχυρίζεται ότι έχει προχωρήσει ακόμα ένα 19% στο μέτωπο της IPC με τα τσιπ Zen 3, θέτοντας το σκηνικό για μία από τις μεγαλύτερες διαταραχές στην ιστορία των ημιαγωγών. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτό στις δοκιμές μας σύντομα.
Νικητής: AMD. Στην κρίση AMD vs Intel CPU αρχιτεκτονική, είναι σαφές ότι ένα εμπορικό σήμα κινείται πιο γρήγορα. Η Intel έχει ιππασία Microarchitecture Skylake του από το 2015, και αυτό δείχνει. Η AMD, που τροφοδοτείται από τις ταχείες προόδους στα σχέδιά της, ενώ η Intel συνεχίζει να στηρίζεται σε μια πενταετή μικροαρχιτεκτική, έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο σε πολλές από τις πιο σημαντικές πτυχές του σχεδιασμού τσιπ.
AMD vs Ασφάλεια CPU Intel
Τα τελευταία χρόνια έχουν βρει ερευνητές ασφαλείας σπρώχνει και σπρώχνοντας στην κερδοσκοπική μηχανή εκτέλεσης που είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά απόδοση-τόνωση πίσω από όλα τα σύγχρονα τσιπ. Η προκύπτουσα έρευνα έχει γεννήσει μια σχεδόν ατελείωτη επίθεση των νέων τρωτών σημείων που απειλούν την ασφάλεια του συστήματός σας και των ιδιωτικών δεδομένων. Δυστυχώς, αυτοί οι τύποι τρωτών σημείων είναι απίστευτα επικίνδυνοι επειδή είναι μη ανιχνεύσιμοι— αυτές οι τακτικές κλέβουν δεδομένα χρησιμοποιώντας τον επεξεργαστή ακριβώς όπως σχεδιάστηκε. Έτσι, είναι μη ανιχνεύσιμα από οποιοδήποτε γνωστό πρόγραμμα προστασίας από ιούς.
Το εξάνθημα των διορθώσεων που απαιτούνται για να συνδέσετε αυτές τις τρύπες συνεχίζει επίσης να αυξάνεται, και πολλά από αυτά έχουν ως αποτέλεσμα μειωμένη απόδοση. Αυτό είναι ιδιαίτερα οδυνηρό για την Intel, επειδή πάσχει από πολύ περισσότερα από αυτά τα τρωτά σημεία από άλλους προμηθευτές.
Η Intel έχει επί του παρόντος 242 δημόσια γνωστές ευπάθειες, ενώ η AMD έχει μόνο 16. Αυτή είναι μια διαφορά 15:1 υπέρ της AMD. Είναι δύσκολο να διαπιστωθεί αν αυτές οι περιορισμένες ανακαλύψεις στους επεξεργαστές AMD οφείλονται σε μια προσέγγιση πρώτης ασφάλειας στη σχεδίαση σκληρυμένων επεξεργαστών ή εάν οι ερευνητές και οι επιτιθέμενοι επικεντρώνονται απλώς στους επεξεργαστές της Intel λόγω του μεριδίου αγοράς τους: Οι επιτιθέμενοι εστιάζουν σχεδόν πάντα στην ευρύτερη δυνατή διατομή. Βλέπουμε μια παρόμοια τάση με κακόβουλο λογισμικό που έχει σχεδιαστεί για συστήματα Windows, μακράν το κυρίαρχο λειτουργικό σύστημα επιφάνειας εργασίας, πολύ πιο συχνά από το MacOS, αν και αυτό φαίνεται να αλλάζει.
Ανεξάρτητα, αυτή τη στιγμή, η AMD είχε πολύ λιγότερες τρύπες ασφαλείας για να συνδέσετε. Έχουμε δει μερικές από τις διορθώσεις πτώση απόδοσης πάνω από δύο ή τρεις ενημερώσεις αρχιτεκτονικής στην Intel, η οποία είναι ιδιαίτερα επώδυνη, και δεν υπάρχει τέλος σε αυτά τα εκμεταλλεύεται στη θέα.
Νικητής: AMD. Το κενό στην AMD vs Intel CPU ασφάλεια είναι ακριβώς πάρα πολύ μεγάλο για να αγνοήσει. Όπως έχουν τα πράγματα, η Intel είναι ευπαθής σε πολύ περισσότερα τρωτά σημεία από την AMD. Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει καθώς η AMD κερδίζει μερίδιο αγοράς, και οι ερευνητές ασφαλείας γυρίζουν όλο και περισσότερο τα μικροσκόπιά τους στην αρχιτεκτονική της. Προς το παρόν, οι επεξεργαστές Intel απαιτούν πολύ περισσότερους μετριασμούς για να βελτιώσουν τη θέση ασφαλείας τους. Αυτές οι μετριασμούς έρχονται συχνά με μια ποινή απόδοσης, και η Intel τείνει να υποστεί μεγαλύτερες απώλειες απόδοσης από τις λίγες διορθώσεις που έχουμε δει από την AMD, παρέχοντας Team Red τη νίκη.
Ποιος επεξεργαστής είναι καλύτερος: AMD ή Intel;
Η αμείλικτη επίθεση της AMD με τους επεξεργαστές της που βασίζονται στο Zen επαναπροσδιόρισε τις προσδοκίες μας τόσο για την κύρια επιφάνεια εργασίας όσο και για τις αγορές HEDT, πιάνοντας την Intel με επίπεδο τρόπο καθώς παραμένει βυθισμένη στη διαδικασία των 14nm και στις αρχιτεκτονικές skylake. Τα τελευταία χρόνια έχουν δει επεξεργαστές AMD πάει από την αξία με επίκεντρο και δύναμη πεινασμένοι λύσεις για να οδηγεί-end σχέδια που παρέχουν περισσότερους πυρήνες, περισσότερες επιδόσεις, και χαμηλότερες απαιτήσεις ισχύος.
Η Intel έχει αντισταθεί με την αργή προσθήκη χαρακτηριστικών γνωρισμάτων και πυρήνων σε όλη τη στοίβα προϊόντων της, αλλά αυτό έχει οδηγήσει επίσης στις αρνητικές παρενέργειες, όπως περισσότερη κατανάλωση ενέργειας και παραγωγή θερμότητας. Αυτά χρησιμεύουν μόνο για να τονίσει τους αγώνες της εταιρείας από την πλευρά του σχεδιασμού και της κατασκευής της λειτουργίας της.
Η AMD vs Intel CPU συνομιλία αλλάζει ως Intel μειώνει την τιμολόγηση για mainstream lineup του. Εντούτοις, ακόμα δεν έχει χαλαρώσει τις δρακόντειες πολιτικές κατάτμησης του που περιορίζουν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα, όπως overclockability, στα ακριβά τσιπ και τις μητρικές κάρτες. Τακτική της Intel της συμπίεσης κάθε δεκάρα από κάθε χαρακτηριστικό έχει επιτρέψει amd να προσφέρει μια πιο συναρπαστική ιστορία αξία σε όλο το εύρος της αγοράς υπολογιστών γραφείου των καταναλωτών. Ωστόσο, αυτό έρχεται με την αξιοσημείωτη και νέα προειδοποίηση ότι η σειρά Ryzen XT των επεξεργαστών δεν αξίζει το ασφάλιστρο για τη συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών.
Εκτός από ένα λάθος στο τμήμα αξίας με τη σειρά Ryzen XT, η AMD έχει την κορυφαία απόδοση για να ταιριάξει με την ιστορία αξίας της και να δημιουργήσει μια σταθερή σχέση τιμής-απόδοσης. Η Intel κατέχει την ηγετική θέση στην απόδοση ανά πυρήνα, η οποία της χορηγεί επίσης μια ηγετική θέση στην αγορά τυχερών παιχνιδιών, και αυτό το πλεονέκτημα επεκτείνεται τώρα κάτω σε χαμηλότερα τμήματα της στοίβας προϊόντων της. Ωστόσο, λόγω των δικών της περικοπών τιμών, η AMD κάνει τη μεγαλύτερη ζημιά κάτω στο μεγάλο όγκο μεσαίας κατηγορίας, όπου είναι πολύ πιο ανταγωνιστική (εκτός από τη σειρά XT).
Αυτή είναι μια καταπληκτική αντιστροφή της τύχης για μια εταιρεία που βρισκόταν στο χείλος της πτώχευσης μόλις πριν από τρία χρόνια. AMD έχει ακόμα κάποια δουλειά να κάνει καθώς επεκτείνει το οικοσύστημά της των εταίρων OEM και συνεργάζεται με την κοινότητα για να διευρύνει βελτιστοποιήσεις λογισμικού για τα τσιπ της. Ακόμα, δεδομένου του μεγάλου μίγματος της τιμής, της απόδοσης, και της αξίας, AMD είναι ήδη σε ένα καλό σημείο.
Η Intel εξακολουθεί να κατέχει την εξουσία με τους αμέτρητους πελάτες που δεν χρησιμοποιούν μια διακριτή GPU, ειδικά στην αγορά oem μεγάλου όγκου, έτσι ώστε να έχει κάποιο χρόνο για να προσπαθήσει να πάρει πίσω το στέμμα. Οι επεξεργαστές Comet Lake της εταιρείας βοήθησαν να βραχυκυκλώσουμε τις άμυνες της Intel στην κρίσιμη μεσαία κατηγορία, αλλά, όπως είδαμε, η AMD δεν κάθεται ακόμα.
AMD κερδίζει τον πόλεμο cpu συνολικά αυτή τη στιγμή, αλλά ένας επεξεργαστής Intel θα μπορούσε ακόμα να είναι η καλύτερη επιλογή ανάλογα με τις ανάγκες σας. Αν θέλετε το καλύτερο σε overclocking, gaming, ή υποστήριξη λογισμικού, ή αν θέλετε απόδοση παραγωγικότητας χωρίς να αγοράσετε μια διακριτή GPU, Team Blue έχει το πλεονέκτημα. Αλλά αν θέλετε την καλύτερη ισορροπία των τιμών και των επιδόσεων στην Intel vs AMD lineup, Team Red αξίζει τα χρήματά σας.
Ανησυχητικά για την Intel, η AMD ισχυρίζεται ότι zen 3-powered Ryzen 5000 μάρκες της θα αποσπάσουν το προβάδισμα εξ ολοκλήρου, λαμβάνοντας το προβάδισμα σε single-, multi-threaded και gaming απόδοση, δίνοντας στην εταιρεία ένα πλήρες σκούπισμα από κάθε πτυχή της απόδοσης. Θα πρέπει να κρατήσουμε την κρίση μας μέχρι να προσγειωθούν τα τσιπ στις 5 Νοεμβρίου,αλλά αναμένουμε από την AMD να κάνει μεγάλα βήματα προς τα εμπρός, ενώ η Intel περιμένει τους επεξεργαστές rocket lake της να προσγειωθούν το 1ο τρίμηνο του 2021. Αυτό σημαίνει ότι η συνολική κατάταξή μας θα αλλάξει πολύ σύντομα. Μείνετε συντονισμένοι.
Intel | Amd | |
---|---|---|
Τιμολόγηση και αξία cpu | ✗ | |
Απόδοση παιχνιδιού | ✗ | |
Δημιουργία/Παραγωγικότητα περιεχομένου | ✗ | |
Προδιαγραφές | ✗ | |
Overclocking | ✗ | |
Κατανάλωση ενέργειας | ✗ | |
Προγράμματα οδήγησης και λογισμικό | ✗ | |
Κόμβος διεργασίας | ✗ | |
Αρχιτεκτονική | ✗ | |
Ασφαλείας | ✗ | |
Νικητής: AMD – Σύνολο | 3 | 7 |